5 tips voor een ergonomische werkplek Ergo-Specialist.nl

5 tips voor een ergonomische werkplek

Net als de meeste mensen met een kantoorbaan zit je waarschijnlijk een groot gedeelte van je dag achter je computer. Deze 5 tips voor een ergonomische werkplek laten je zien wat je nu kunt veranderen aan je werkomgeving om later geen last te krijgen van klachten die moeilijk te verhelpen zijn.

Tip 1: Let op je houding

Je houding is een zeer belangrijk onderdeel van ergonomisch werken. Zorg ervoor dat je goed op je stoel zit, met je voeten op de grond of op een standaard. Ga rechtop zitten en houd een rechte rug. Veel mensen hebben de neiging wat te gaan hangen in hun bureaustoel, dit bevordert nek- en rugklachten. Om ook nekklachten tegen te gaan is het belangrijk dat je je hoofd recht houdt tijdens het werken. Laat je hoofd niet hangen. Wanneer je veel moet bellen moet je er op letten dat je niet je telefoon klem zet tussen je oor en je schouder. Deze constante scheve houding is niet goed voor je nek.

Tip 2: Blijf in beweging

Lang achter de computer werken kan net zo vermoeiend zijn als als een dag hard werken met je handen. Om een goede doorbloeding te stimuleren kunnen we aanbevelen om af en toe even weg te lopen van je bureau. Loop even naar een collega, haal wat koffie, of nog beter, een glas water en laat je lichaam even wat anders doen dan het zitten in dezelfde houding.

Tip 3: Bepaal de juiste afstand

Het bepalen van de juiste afstand tussen jezelf en je monitor, muis en toetsenbord draagt bij aan het verminderen van klachten. De monitor staat het beste op armlengte van je af en niet de bovenkant van je monitor moet op ooghoogte zijn. De muis en je toetsenbord dienen op een afstand te liggen die ervoor zorgt dat je armen in ruststand zijn wanneer je ze gebruikt.

Tip 4: Neem klachten serieus

Heb je last van je nek? Vaak hoofdpijn? Een pijnlijke rug of muisarm? Neem je klacht dan serieus. In Nederland werken mensen nog steeds te lang door met klachten die in een vroeg stadium makkelijk op te lossen zijn. Houdt je aan de tips in dit artikel en vraag je werkgever naar de mogelijkheden voor een ergonomische werkplek. Ga indien nodig naar je bedrijfsarts en maak je klacht kenbaar.

Tip 5: Kies de juiste hulpmiddelen

Wanneer je alle tips goed in acht wilt nemen heb je natuurlijk de juiste hulpmiddelen nodig. Je monitor op de juiste hoogte zetten kan met een monitor standaard. Een ergonomische muis zorgt ervoor dat je hand en pols de juiste houding aannemen en het laten rusten van je arm tijdens het werk kan door het gebruik van een muismat met polssteun. Als je tijdens je werk veel en vaak typt is het handig eens te kijken naar een ergonomisch toetsenbord. Je zult direct merken dat het gebruik hiervan een stuk fijner werkt dan een normaal toetsenbord.

Wil je meer weten over het ergonomisch inrichten van je werkplek? Neem eens contact met ons op, wij helpen je graag op weg. Neem ook eens een kijkje in onze webwinkel voor de alle ergonomische producten rondom je werkplek.

Terug naar blog